مناره گسکر شاهکاری در قلب صومعه سرا
Geskar minaret in the city of Some Seraمناره گسکر صومعه سرا، یکی از آثار بارز معماری دوره قاجار در شهرستان صومعه سرا است که از نظر تاریخی و فرهنگی بسیار ارزشمند است. این مناره در حال حاضر به عنوان یکی از مراکز جذب گردشگری در استان گیلان شهرستان صومعه سرا شناخته می شود.
مناره گسکر صومعه سرا، یکی از آثار بارز معماری دوره قاجار در شهرستان صومعه سرا است که از نظر تاریخی و فرهنگی بسیار ارزشمند است. این مناره در حال حاضر به عنوان یکی از مراکز جذب گردشگری در استان گیلان شهرستان صومعه سرا شناخته می شود. این مناره در قلب شهر صومعه سرا واقع شده و از معماری شاهکارهای دوره قاجار است. طراحی این مناره با استفاده از سنگ های مرمر و سفید پوسته به شکلی فراتر از زمان خود انجام شده است. ضرب المثلهای فارسی و نقوش سنتی ایران نیز در طراحی این مناره به کار رفته است. مناره گسکر صومعه سرا با ارتفاع 29 متری خود، از برج های بلند دوران قاجار محسوب می شود. در مجاورت مناره، موزه باستان شناسی صومعهسرا نیز قرار دارد که شامل اثرهای باستانی و تاریخی منطقه است. مناره گسکر صومعه سرا به عنوان یکی از آثار بارز دوره قاجار در ایران شناخته میشود. این مناره به خاطر معماری زیبای خود، همواره توجه گردشگران و علاقهمندان به سفر به شهر صومعهسرا را به خود جلب کرده است.
تاریخچه مناره گسکر صومعه سرا
مناره گسکر، یک بنا با ارتفاع ۲۹ متر است که شکلی شبیه به مخروط دارد و مقطع آن در سطح زمین به صورت دایرهای است. با حرکت به سمت بالا، قطر مناره کاهش می یابد. محیط مناره در سطح زمین ۱۸/۴۰ متر است و در قسمت پایین، قطر آن ۷ متر و در قسمت فوقانی به ۲/۳۵ سانتیمتر می رسد. مناره گسکر در گذشته یکی از عجایب معماری استان گیلان بوده است، اما به دلیل شرایط جوی و آب و هوایی منطقه و زلزله سال ۱۳۶۹، بخشی از آن فرو ریخته است و اکنون تنها بخشی به ارتفاع ۲۰ متر از مناره باقی مانده است. این مناره از آجر و ملات ساروج ساخته شده است و دو ردیف آجرکاری تزئینی با نقوش هندسی آن را تزیین میکنند. تنها درب ورود به مناره در قسمت جنوب غربی آن قرار دارد و راه پلههای مارپیچی آن با یک ستون در وسط، تنها راه رسیدن با بالای مناره است. ستون نگهدارنده در وسط به عنوان تکیهگاه به ابعاد ۵۵ در ۵۵ سانتی متر به پلکان مارپیچ داخلی و جداره بیرونی منار ایستادگی دادهاست. ارتفاع پله های مارپیچ مناره ۲۵ سانتیمتر و عرض آن در قسمت دیواره مناره به ۴۰ سانتی متر و در قسمت ستون نگه دارنده به ۱۵ سانتی متر می رسد. دو نورگیر به ابعاد ارتفاعی یک متر و پهنای ۱۰ سانتیمتر در مناره قابل مشاهده است که نورگیر اول در ارتفاع ۶ متری از سطح زمین قرار دارد. نورگیر دوم همراه با فرو ریختن دیواره از بین رفت و با مرمت مناره، این نورگیر به شکل و اندازه نورگیر اول ساخته شده است. مناره گسکر بازار در سال ۱۳۷۸ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۲۶۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و بخشی از آن در سالهای ۸۰ و ۸۱ مورد مرمت قرار گرفت.
گسکر صومعه سرا کجاست؟
با توجه به مطالبی که وجود دارد این طور بیان شده است که قبل از شناخته شدن شهر صومعه سرا، شهر گسکر که زادگاه شاه صفی بوده بین همه شناخته شده، موقعیت شهر گسکر به گونه ای است که از بخش شمالی به تالش دولاب از بخش مشرق به مرداب انزلی و از سمت جنوب به فومن و از سمت مغرب به ماسال و شاندرمن که یکی از ییلاقات بی نظیر استان گیلان هست محدود می شد، حاکم گسکر زیکسار مکه یکی از بخش های صومعه سرا هست رو به عنوان مرکز خود قرار داد این اتفاق در زمان فتحعلی شاه اتفاق افتاده است. شهری تاریخی در هفت دغنان ضیابر کشف شده است که قدمت این شهر به هزار و ۴۰۰ سال می رسد. لازم به ذکر است که در کتاب از «آستارا تا استرآباد» اثر دکتر « منوچهر ستوده » در خصوص منطقه گسکر آورده شده است. اگر به تاریخ علاقه مند هستید پیشنهاد میکنیم حتما این کتاب را مطالعه کنید.
آدرس مناره گسکر صومعه سرا
مناره گسکر در بخش مرکزی از شهرستان صومعه سرا قرار دارد و در جاده قدیمی شاه عباسی که به دهکده جاده کنار میرود، در فاصله ۹ کیلومتری غرب شهرستان صومعه سرا واقع شده است. این مناره را می توانید در بازار منطقه پیدا کنید، اگر توریست هستید و به قصد گردش به سمت استان گیلان می آیید توصیه میکنیم حتما از این مناره در گیلان شهرستان صومعه سرا بازدید نمایید. سالانه افراد زیادی به قصد گردش و دیدن این مناره به سمت صومعه سرا راهی می شوند البته لازم به ذکر است که جاذبه های گردشگری صومعه سرا زیاد است و تنها به مناره گسکر خلاصه نمی شود پس اگر به سمت صومعه سرا می آیید حتما چند روزی را برای گردش در این شهرستان وقت بگذارید.
نظرات در مورد مناره گسکر شاهکاری در قلب صومعه سرا