همراهان عزیز ملک فوری درود بر شما. آیا تا به حال به لنگرود سفر کرده اید؟ آیا خانه منجم باشی را می شناسید؟ یکی از نماد های تاریخی شهر لنگرود خانه منجم باشی است. این بنا از آثار تاریخی دوره قاجار است
همراهان عزیز ملک فوری درود بر شما. آیا تا به حال به لنگرود سفر کرده اید؟ آیا خانه منجم باشی را می شناسید؟ یکی از نماد های تاریخی شهر لنگرود خانه منجم باشی است. این بنا از آثار تاریخی دوره قاجار است که معماری و طبیعت جذابی برای همه مسافران و گردشگران دارد.
خانه منجم باشی به خاندان منجم باشی لنگرود تعلق دارد و از آثار بجا مانده از دوره قاجاریه در شهر لنگرود است. این خانه نسبتا مجلل در زمان خودش با معماری خاص و تزئیناتی که دارد جزء بنا های منحصر به فردی است. این خانه یک مجموعه شامل بیرونی و اندرونی ، مسجد و حمام بوده است. امروزه این بخش ها از هم جدا شده است . خانه منجم باشی در نزدیکی سبزه میدان لنگرود قرار گرفته است. منجم باشی ها بعد از اقا محمد خان قاجار صاحب نام و عنوان شدند و منجم باشی لقب گرفتند. آنها خانواده ای متمول و ثروتمند بودند که بعضا به علم نجوم تخصص داشتند و همین سبب شد که منجم باشی لقب گرفتند. خاندان منجم باشی حدود 100 سال در دوره قاجار تا آغاز پهلوی در گیلان صاحب منصب و حکومت بودند و اصالت آن ها به منطقه شرق گیلان میرسد. اولین شخص از این خاندان میرزا صادق بود که جسد اقا محمدخان را برای دفن به کربلا منتقل کرد. از نوادگان او شخصی به نام میرزا موسی منجم باشی به ولایت گیلان منصوب شد و بعد از او افراد زیادی از منجم باشی ها در گیلان منصب داشتند.
ورودی اصلی خانه منجم باشی مهتابی دارای سردرهای هلالی شکل و گچ بری های ساده است. این خانه متشکل از دو طبقه بوده که دارای ایوان هایی عریض با ستون های چوبی تا سقف می باشد. سقف این خانه به شیوه سنتی ساخته شده و با چوب یا سفال پوشیده شده است.
همچنین بخوانید: آبشار ماهی مشو لنگرود کجاست؟
تزئینات داخلی این خانه شامل گچ بری های زیبا از گل و بوته در سردر ها و پنجره ها همچنین رنگ های خاصی است که در آن بکار رفته است. غالب در و پنجره های خانه منجم باشی به شکل هلالی ساخته شده اند. طبقه فوقانی بنا دارای یک ایوان داخلی به سمت طبقه همکف است که با نرده های چوبی زیبا سبک سنتی و قدیمی خود را حفظ کرده است. در قسمت های ختلفی از خانه تصاویری از اعضای خاندان منجم باشی وجود دارد. همچنین اسباب و وسایلی که مربوط به آنان بوده در بخش هایی از خانه قرار داده شده است. مبلمان میز ها قاب های عکس و ... از جمله وسایل مربوط به انها در این خانه است. پنجره ها و در ها با آبگینه های رنگی تزیین شده که بسیار زیبا می باشد و یادآور معماری عمومی عهد قاجاری است. سقف خانه از چوب های هم اندازه و کنار هم تشکیل شده که بسیار جالب هستند. محوطه خانه منجم باشی دارای درختان و گل و گیاه باغچه و حوض و فواره های زیبایی است صندلی هایی برای نشستن یا تاب برای بازی بچه ها نشان می دهد که اهالی خانه سطح رفاه بالایی نسبت به عموم جامعه آن دوران داشته اند. خانه منجم باشی به عنوان یکی از نماد های شهر لنگرود و هدف گردشگری در سال 1379 در آثار ملی ایران ثبت شده است.
نظرات در مورد خانه منجم باشی لنگرود