لاهیجان خطه سرسبز و پر طراوت شرق گیلان با مزارع سبز و زیبای چای که چشم انداز های چشم نوازی برای هر بیننده ای فراهم می کند. لاهیجان به عنوان خانه چای ایران شناخته شده است
لاهیجان خطه سرسبز و پر طراوت شرق گیلان با مزارع سبز و زیبای چای که چشم انداز های چشم نوازی برای هر بیننده ای فراهم می کند. لاهیجان به عنوان خانه چای ایران با مردم مهمان نواز و خونگرم و محصولات متنوع محلی همچنین یکی از بهترین مناطق آب و هوایی گیلان شناخته می شود. این بار قصد داریم با این سفر مجازی در قالب کلمات به دیدن نقطه ای جذاب و دیدنی در قلب شهر زیبای لاهیجان برویم. همه ما در طول روز همراه با صبحانه ، بعد از کار و فعالیت یا در هوای سرد و بارانی از نوشیدن یک استکان چای لذت فراوانی می بریم. اما به راستی پدر چای ایران را چقدر می شناسیم. کاشف السلطنه بنیان گذار صنعت چای ایران است و مزار او بر روی تپه ای از چای که خود او در سال 1307 شمسی در لاهیجان خریداری کرده بود قرار دارد. قبر کاشف السلطنه در ابتدا بر اساس وصیت خودش از یک سنگ مرمر سیاه بدون سقف و در دل بوته های چای بود. اما کمی بعد تصمیم گرفته شد تا از عایدات چای مبلغی برای ساخت یک مقبره در شان او تخصیص یابد.
مقبره پدر چای ایران به سبک معماری غربی طراحی و احداث شد. از حدود سال 1335 بنای امروزی آن توسط انجمن آثار ملی با اسکلتی که ساخته از بتن مسلح بود و نمای سنگ تیشه ای طوسی رنگ در مساحت 512 متر مربع ساخته شد.در کنار این بنای یاد بود یک سالن بزرگ وجود دارد که از سال 1371 با واگذاری به سازمان میراث فرهنگی به عنوان موزه تاریخ چای ایران مورد استفاده قرار گرفت. طرح مذکور با پیشنهاد ، نظارت و اجرای سازمان میراث فرهنگی انجام گرفت و طی آن سالن مستطیل شکل غرفه بندی و با تزئینات چوبی بسیار زیبا در دو طبقه در سال 1375 آماده بهره برداری شد.
مجموعه موزه تاریخ چای ایران با داشتن ابزار ، ادوات و وسایل سنتی مربوط به چای و همچنین برخی مدارکی که به چگونگی فعالیت های شخص کاشف السلطنه پدر چای ایران مربوط می شود پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان از سراسر نقاط کشور می باشد. برج چهارگوش و مربعی شکل یادبود کاشف السلطنه در سمت غرب و تالار بزرگ در سمت شرق آن قرار دارد. سالن اصلی شامل دو اتاق می باشد که مساحت هر کدام 14 متر می باشد. ورودی اصلی تالار موزه از سمت شرق است که به دو اتاق جانبی راه دارد. در یکی از اتاق ها بخش مزین به پرده ای از نمایش تعزیه و نقالی و در بخش دیگر ان با اسناد و مدارک تاریخی مربوط به کشف و امتیاز چای و تصاویر پدر چای ایران تزیین شده است. خود تالار مجموعه موزه نمایی چوبی دارد و همچنین کف ان نیز با مرمر فرش شده که اصالت و قدمت بنا را به رخ می کشد. در تالار اصلی طبقه ای چوبی وجود دارد که آن را تقسیم می نماید. در تالار غرفه ها در سراسر دیوار ها به شکل جعبه های آینه قرار گرفته و طبقه بندی آن نیز به موازات ستون های شش گانه آن انجام شده است. در ابتدای تالار دو راه پله چوبی قرار گرفته که به طبقه دوم می رسد . در طرف دیگر نیز یک پلکان سنگی قرار گرفته که به مزار کاشف السلطنه منتهی می شود.
اگر به زندگی در گیلان علاقه دارید و به دنبال خرید ویلا در گیلان هستید کلیک کنید.
گفتنی است در موزه تاریخ چای ایران تعداد زیادی از اشیاء تاریخی قرار دارد که تهداد آنها به 532 قلم می رسد. در داخل ویترین ها اشیاء عتیقه جالبی همچون چند سماور روسی قدیمی، سینی های نقره ای ، انگاره های ساخت اصفهان، پیمانه ها و جعبه های چای، چپق و کیسه توتون، قهوه خوری های چینی ، مشربه ها و همچنین دست نوشته های کاشف السلطنه در معرض دید عموم قرار گرفته است.
در طبقه دوم چیز های جالبتری هم هست در انجا می توانید ظروف سفالی ، زیور آلات و اشیای عصر اشکانی و سلجوقی را ببینید. انواع اسناد و قباله ها ، تسبیح، پیمانه شیر، هاون و تغار چوبی، تنگ و ... همچنین مراحل کشت ، نگهداری، برداشت و فراوری چای از بوته تا به دست امدن محصول نهایی نیز در غرفه های متنوع به نمایش در امده است.
همانطور که گفته شد اگرچه نمای بیرون از سنگ تیشه ای طوسی ساخته شده است اما داخل تالار موزه تماما از نمای چوب و کف سنگ مرمر فرش شده است. بر روی شکاف های نیم دایره ای دیوار های داخلی موزه تصاویر اسناد و عکس های مربوط به پدر چای ایران به دیوار نصب شده است. بر سنگ مزار کاشف السلطنه چنین نوشته: هوالباقی - جایگاه و مزار شاهزاده محمد میرزا کاشف السلطنه چایکار است که پس از اتمام تحصیلات در اروپا در سنه 1314 هجری در سن 35 سالگی به سمت ژنرال قنسولی هندوستان رفت و در ضمن توقّف در آن سرزمین، فن زراعت چای را آموخته و این محصول گرانبها را با هزاران مشقّت به رسم ارمغان به وطن عزیز خود آورده، اول کسی بود که چایکاری را در ایران، وظیفه همِت خود دانسته و تمام عمر علاوه بر خدمات عمده که بر دولت و ملّت نموده، با نهایت سعی در این راه کوشیده و مجددا برای توسعه کشت چای در سن 65 سالگی مأمور به هندوچین و ژاپون شده و در مراجعت از راه بوشهر در روز شنبه 31 فروردین 1308 شمسی دو ساعت بعدازظهر در کُتل ملوب با اتومبیل پرت و این جهان را با جهانی آرزو به جهانیان واگذار و شهید راه وطن شد-1308 شمسی.
برای مشاهده و خرید ویلا در گیلان از صفحه اصلی ملک فوری بازدید فرمایید.
نظرات در مورد موزه تاریخی چای در لاهیجان