مقبره شیخ زاهد در لاهیجان

Sheikh Zahed Gilanis shrine
ملک فوری پنجشنبه 25 خرداد 1402 ارسال نظر

آرامگاه شیخ زاهد گیلانی . این آرامگاه که با معماری ترکیبی از معماری اجری اسلامی و طراحی بومی منطقه ساخته شده است در حقیقت مدفن یکی از بزرگترین صوفیان ایران زمین است.

تبلیغات با قیمت مناسب

همه شما اگر از رشت به طرف لاهیجان عزیمت کرده باشید قطعا در نزدیکی لاهیجان و در دامنه کوهی یک بقعه و آرامگاه با گنبدی که از آجر های فیروزه ای رنگ ساخته شده را خواهید دید. و قطعا نام ان ه گوشتان خورده است. آرامگاه شیخ زاهد گیلانی . این آرامگاه که با معماری ترکیبی از معماری اجری اسلامی و طراحی بومی منطقه ساخته شده است در حقیقت مدفن یکی از بزرگترین صوفیان ایران زمین است. تاج الدین ابراهیم سنجانی معروف به شیخ زاه گیلانی از بزرگان متصوفه است تا حدی که شیخ صفی الدین اردبیلی که نیای دودمان صفوی است را به جانشینی خود در طریقت برگزید. شیخ صفی 25 سال نزد او بود و دختر او را به همسری انتخاب کرد و گفته اند پس از مرگ او به اردبیل رفت و طریقت صفویه را در آنجا پایه گذاری می نماید. شیخ زاهد گیلانی که طریقت تصوف او به بزرگانی چون سهروردی و حسن بصری می رسد خود مرید شخصی به نام شهاب الدین اهری بود. آرامگاه شیخ زاهد گیلانی در 3 کیلومتری شهر لاهیجان در روستایی به نام شیخانبر در دامنه کوه قرار دارد. البته پژوهشگران درباره محل دقیق دفن شیخ زاهد نظرات مختلفی داده اند و مکان های بسیار دیگری را به عنوان محل دفن او مطرح کرده اند. شیخ زاهد به علت ارادت مردم به او بقعه های دیگری نیز در دیگر آبادی های گیلان دارد که منسوب به او می باشد. 

در فصل تابستان که اب و هوای لاهیجان ممکن است خنک تر از دیگر مناطق جلگه ای باشد . سفر به چنین نقاط کوهپایه ای و لذت بردن از هوای لطیف ، چشم انداز های مزارع چای و تماشای طبیعت خالی از لطف نیست. البته کلوچه های دلچسب لاهیجان را نیز نباید فراموش کرد.  مسیر منتهی به بقعه شیخ زاهد به خوبی سنگ فرش شده و برای آسان تر شدن حرکت بازدید کنندگان به صورت پلکانی در امده است. بقعه شیخ زاهد با دیوار هایی از اجر پخته و به صورت دو اتاق مربع و مستطیل در کنار هم است. در کنار آجر از چوب و سفال نیز بهره گرفته شده است. در بخش شمالی یک ایوان با هفت ستون فیلپا ساخته شده. مقبره شیخ زاهد پوشیده با کاشی های سبز و فیروزه ای است که داحل یک ضریح چوبی قرار دارد. چیزی که نگاه انسان را جذب می کند معماری تقریبا پیچیده گنبد آرامگاه است که به صورت یک مخروط با قاعده مربع بالا رفته است. کل گنبد با کاشی های فیروزه ای و کاشی بری که یک هنر قدیمی معماری اسلامی به شمار می رود ساخته شده است. در زیر گنبد سقف های دامنه ای پوشیده با سفال قرار گرفته که در حقیقت بام ایوان ها می باشند. سقف داخلی بقعه شیخ زاهد دارای گچ بری بوده و بخش هایی از آن با کاشی های رنگارنگ تزیین شده است. این آرامگاه با معماری جالب خود موجب می شود تا نگاه هر بازدیدکننده هوشمندی را به خود جلب کند. گنبد نیم هرمی که روی آن یک مخروط نیز قرار دارد و ظاهرا به دلیل بارش فراوان باران به این صورت طراحی شده تا ماندگاری بیشتری داشته باشد. یکی از این چیز های جالب است. بنای اصلی بقعه شیخ زاهد گیلانی از داخل به شمایل مربع و بع ابعاد حدودا 6 متری است . این بنا از سه طرف دارای ایوان هایی با هشت و شش ستون می باشد. در کنار ضریح چوبی ساده و سبز رنگ شیخ زاهد یک قبر بلند و کاشی کاری شده به رنگ فیروزه ای و سبز قرار دارد که بعضی معتقدند قبر غلام شیخ زاهد بوده و برخی دیگر نیز اعتقاد دارند که این قبر متعلق به یکی از دختران تیمور است که البته با توجه به ظاهر گهواره مانند آن این نظر قوت می گیرد. 

مقبره شیخ زاهد لاهیجان

بقعه شیخ زاهد در روستای شیخانبر قرار دارد که همانطور که گفته شد در فاصله 3 تا 4 کیلومتری از شهر لاهیجان در جاده رشت به لاهیجان قرار دارد. بقعه شیخ زاهد در دامنه کوه قرار داشته و گنبد فیروزه ای آرامگاه در میان مزراع چای به راحتی قابل رویت می باشد. سفر به لاهیجان در فصول بهار و اوایل تابستان به دلیل خنکی و مطبوع بودن هوا بسیار عالی می باشد. دسترسی برای دیدن بقعه شیخ زاهد بسیار آسان شده است. به دلیل سنگ فرش و پلکانی شدن مسیر تنها چیزی که حتما باید داشته باشید یک جفت کفش راحت است. گفتنی است اگر چه خانه ها و کلبه های زیادی برای اجاره در مسیر وجود دارد ، بر پاکردن کمپ و چادر زدن نیز در اطراف میسر می باشد. گزینه دیگر این است که می توانید در شهر لاهیجان اقامت کنید و با فاصله کمی که وجود دارد به راحتی به بقعه و مکان های دیدنی دیگر دسترسی بیابید.

دیدگاه شما

Captcha

نظرات در مورد مقبره شیخ زاهد در لاهیجان

برچسب ها : شیخ زاهد لاهیجان گردشگری مناطق گردشگری گیلان مناطق گردشگری لاهیجان طبیعت گیلان