تهاتر چیست ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که در عین بدهکار بودن به فردی از او بستانکار باشید.تهاتر در عالم حقوق قواعد خاصی دارد که در بخش زیر به ان میپردازیم
در ابتدا باید بدانیم که تهاتر به چه معناست و در مواقعی از ان استفاده می شود. تهاتر یک امر حقوقی است و پیرامون آن در قانون اساسی ما احکامی صادر شده است. تهاتر زمانی اتفاق می افتد که طرفین نسبت به هم بدهی داشته باشند اگر مقدار بدهی طرفین به هم نزدیک باشد با احساب احکام قانونی تهاتر صورت میگیرد. اما نکته مهم اینکه در تهاتر باید رضایت وجد داشته باشد و اگر طرفین معامله قصد کنند که چه قبل از روبرویی باهم و چه هنگام انجام تهاتر از انجم آن منصرف شوند تهاتر به هم می خورد. حال با یک مثال معنای تهاتر را بیشتر توضیح میدهیم. بطور مثال ما مقداری پول به دوست خود قرض داده ایم. در همین بین زمینی را متعلق به همان دوستما است از او خریداری میکنیم. در این میان ما و دوستمان در عین اینکه از هم طلب داریم به نوعی به هم بدهکار نیز هستیم. اگر قرار باشد که بدهی دوست ما در مقابل خرید زمین ما از او باهم یِر به یِر شود در این حالت می گویند در اصطلاح تهاتر انجام گرفته است. از شروط مهم تهاتر این است که جنس موضوع دو دینی که میخواهد باهم به این فعل بیانجامد می بایست یکسان باشد. و از طرفی مکان پرداخت دین و همچنین زمان پرداخت آن نیز از قبل معین باشد. اگر زمان پرداخت دو دین یکسان نباشد. مثلا در مثال فوق زمان پرداخت مبلغ قرض دوست ما سال بعد باشد اما سررسید پرداخت مبلغ فروش زمین هفته بعد باشد.در این صورت به تهاتر نمی انجامد.مگر اینکه طرفین باهم به اجماع و رضایت برسند. جنس تهاتر نیز همانطور که گفته شد باید یکسان باشد.
اگر از نظر تاریخی به تاریخچه تهانر نگاه کنیم. ازمانی که انسان بطور تخصصی به آموزش مهارت پرداخت آغازگر معاملات تهاتری شد. در آن زمان کسانی به حرفه کشاورزی مشغول بودند و عده ای نیز مثلا به دامداری و یا آهنگری مبادرت داشتند. خب مسلما همه گروه ها به حرفه هم نیازمند بودند. در آن زمان هنوز پول و سکه رایج نبود. پس در اینصورت نیاز بود که مردم کالاهای خود را باهم جابه جا کنند. مثلا کسانی که به لوازم و ظروف آهنی نیازمند بودند آن را از آهنگران تهیه می نمودند و آهنگر نیز مسلما به غذا از قبیل گندم و گوشت نیازمند بود. و در عوض به آن شخص به ازای گوشت ویا گندم لوازم و ظروف میداد. ما معمولا تهاتر ملک را بیشتر از تهاتر بقیه لوازم و معاملات شاهد هستیم. در ساخت و ساز املاک گاه دیده میشود که سازندگان املاک یک واحد آپارتمان را به جای پرداخت هزینه مصالح ساختمانی به فروشنده واگذار می کنند. در عالم سیاست نیز در کشورهایی که در موقعیت تحریم اقتصادی قرار دارند در واردات و صادرات از شیوه تهاتر استفاده میکنند. تهاتر می تواند به عنوان یک وثیقه و ضمانت بین دو طرف بدهکار محسوب شود. به این صورت که از عدم پرداخت یکی از طرفین بدهی ممانعت دارد. و این از فواید مهم قهری بودن در اجرای تهاتر می باشد. با وجود این نباید چنین پنداشت که احکام تهاتر در قانون مدنی امری است زیرا با نظم عمومی ارتباطی ندارد و تکمیلی است. قهری بودن تهاتر با شرایطی که در قانون پیش بینی شده ناظر به موردی است که قرارداد ویژه ای برخلاف آن وجود نداشته باشد. بنابراین دو طرف می توانند به تراضی شرایط تهاتر و زمان وقوع آن را معین کنند چنانکه در قرارداد حساب جاری که بانکها پس از اعطای اعتبار به مشتریان خود می دهند شرط می شود که مبلغ ریخته شده به حساب با طلب موجل بانک تهاتر شود. در قوانین حقوق مدنی در قانون اساسی، ماده 295 قانون مدنی بر این مبنا است که تهاتر یک شیوه قهریه دارد و طرفین آن بدون این که در این موضوع تراضی کند ملزم به اجرا هستند. پس منبع اصلی تهاتر قانون می باشد. با این وجود این طور نیست که احکام تهاتر ویژگی امری داشته باشد چرا که اموری که موجب برهم ریختن نظم عمومی میشود امری ست. اینکه میگوییم تهاتر ویژگی قهری دارد به این جهت است که خلاف آن انجام نشود.اما دوطرف مورد تهاتر می توانند با توافق یکدیگر زمان و شرایط انجام تهاتر را با تصمیم خود مشخص نمایند. قلمرو استفاده تهاتر بسیار زیاد است. و همانطور که اشاره شد در خرید و فروش ملک و زمین نیز از این شیوه استفاده می شود.
نظرات در مورد تهاتر در معامله به چه معناست