پل تاریخی شفارود در رضوانشهر استان گیلان
Shafarood historical bridge in Rezvanshahrآنچه پل تاریخی شفارود را به دست معماران عصر قاجار بر فراز خود همچون سایه بانی امن برافراشته است رودخانه ای است که آب زلال آن از چشمه خروشان کوه های تالش و رضوانشهر امتداد می گیرد. رودخانه شفارود یکی از رودخانههای مستقلی است که زیر حوضچه تالش قرار گرفته است.
" پل شفارود "
وارد استان زیبای گیلان که می شویم چه از سمت شرق گیلان که ورود نماییم و چه از دیواره های جنگلی و کوه پایه ای غرب میهمان این استان سرسبز شویم به قدمت تاریخی این استان اصیل و با فرهنگ گواه می دهیم. در میان هزاران منطقه و سازه های تاریخی که در شهرها و روستاهای استان گیلان به نظاره هستیم به سمت شهر تاریخی تالش می رویم که اگر بخواهیم این مسیر را سمت خطه ساحلی استان گیلان و شهر بندری انزلی طی نماییم می بایست از شهر زیبا و پر منظره رضوانشهر عبور نماییم. در فاصله شهر رضوانشهر به سمت جاده های سبز و کوه های پهناور تالش که مملو از پوشش گیاهی است شاهد پلی قدیمی هستیم که یک اثر تاریخی زیبا و پر قدمت با رازهای شنیدنی چند صد ساله دارد. پل تاریخی شفارود که فاصله دو شهر رضوانشهر و تالش را به هم پیوند می زند.
فهرست مطالب:
1. نوع سازه پل شفارود
2. مسیر تماشایی پل شفارود در گیلان
3. رود زیبا شفارود در رضوانشهر گیلان
4. سرچشمه رود خروشان شفارود گیلان از کجاست؟
5. معماری پل تاریخی شفارود از منظر بزرگترین مهندسان معمار
نوع سازه پل شفارود
جنس سازه این پل قدیمی آجری است و تاریخچه آن به دوران پادشاهان قاجار بر میگردد که توسط مهندسین دقیق و با درایت آن زمان ساخته شده است. این پل تاریخی اگرچه اکنون به جهت حفظ آن از آن استفاده نمی شود و در کنار آن پل سنگی دیگری ساخته شده است که در زمان عبور و مرور از آن استفاده گردد، اما برای تماشای یک بنای تاریخی قدیمی منظره ای دلربا دارد. این پل در سال 1386 دوباره توسط مهندسین معمار بازسازی و مرمت یافته است تا همچنان پابرجا مانده و ناگفته های مسافران خود را از دیرباز واگویه نماید. در تار و پود سازه خود آجرهایی قدیمی دارد. ترکیب و ساختار آن بدین صورت است که در طرفین طاق و بر روی پاکان آن، دو ستون نمای مخروطی شکل و در بدنه جانب شمال پل، دو طاق نما کار کردهاند. ضخامت طاق اصلی در پایین و بالا یک متر است. مصالح به کار رفته در آن آجر و ساروج و نحوهی چیدمان آجرها به صورت افقی است.
مسیر تماشایی پل شفارود در گیلان
پل آجری شفارود که بر رودخانه پر آب رود شفارود در جاده پونل یعنی مسیر جاده رضوانشهر به تالش بنا نهاده شده است. اگر بخواهیم از سمت کلانشهر رشت نیز که مرکز استان گیلان محسوب می شود پا به این منطقه بگذاریم تا زیبایی های روستای شفارود و پل آجری آن را به تماشا بنشینیم باز هم می بایست از شهر رضوانشهر وارد جاده تالش شده و مابین این دو شهر روستای شفارود را به تماشا مهمان شویم. در طی مسیر نیز شاهد سرسبزی و طراوت جاده در هر دو طرف مسیر هستیم. ما بین رودخانه شفارود و جنگل های و مراتع انبوده شهر رضوانشهر کوه هایی را می بینیم که قد برافراشته و در دل خود درختانی بلند قامت را جای داده اند و لابه به لای این درختان رودهای پرآب و زلالی را پنهان نموده اند. این منطقه برای سکونتی موقت و حتی دائمی بسیار زیبا و لذت بخش است. با داشتن اقامتگاهی شخصی برای خود میتوانید هر زمان که بخواهید از این مسیر عبور کنید و به تماشای زیبایی های این منطقه بنشید. ملک فوری میتواند شما را در جهت خرید ویلا در رضوانشهر راهنمایی کند.
رود زیبای شفارود در رضوانشهر گیلان
آنچه پل تاریخی شفارود را به دست معماران عصر قاجار بر فراز خود همچون سایه بانی امن برافراشته است رودخانه ای است که آب زلال آن از چشمه خروشان کوه های تالش و رضوانشهر امتداد می گیرد. رودخانه شفارود یکی از رودخانههای مستقلی است که زیر حوضچه تالش قرار گرفته است. رودخانۀ شفارود ۹/۳۴۹ کیلومتر مربع مساحت دارد که در آبراهه اصلی خود صاحب ۹۴/۴۴ کیلومتر طول می باشد. همچنین طول رودخانه تا مصب ۳۰/۵۲ کیلومتر است.
جاذبه زیبایی این رودخانه دلنواز از ویژگی های منحصر به فرد این اقلیم کوهپایه ای است چرا که آبادی های آن مسجد، سکه، بناوی، دکان، پونل، سلطان و سکاسکه بشم در حاشیه این رودخانه واقع شدهاند. برای استفاده از طبیعت چشم نوازی که مناظر زیبای شفارود به این اقلیم عطا می کند لازم است که شما خوبان به شهر رضوانشهر سفر نمایید و چند صباحی را در این خطه سرسبز و خوش آب و هوای استان گیلان سفر گزینید تا زیبایی هایی که حقیقتا هر بیننده ای را به وجد می آورد از نزدیک حس کنید و لذت ببرید.
سرچشمه رود خروشان شفارود گیلان از کجاست؟
شاید علاقه مند باشید تا سرچشمه این رود را بدانید و کنجاو باشید آن را در روزهای تابستانی و طی سفری که به گیلان دارید از کنار پل تاریخی شفارود دنبال نمایید. پس خوب است بدانید که رود شفارود زیبا و پر جاذبه از کوههای سنبل و تیرو سرچشمه میگیرد، از رضوان شهر عبور میکند و سپس به دریای خزر میپیوندد. این رودخانه جاریِ آبیِ حیات بخش در طول مسیر خود رودخانههای دلبه رود، سیاهرود، میان رود، خوشابر، خولاکو، آستاوربار، هفت خونی و کوری را با خود همراه میکند و در مقابل رودخانههای میناروبار، ملارود و تیزرود را به اطراف رهسپار میسازد.
معماری پل تاریخی شفارود از منظر بزرگترین مهندسان معمار
معماری به کار گرفته شده در این پل آجری تاریخی کم نظیر است. تا جایی که پس از گذشت سالها با وجود رطوبت بالایی که در استان گیلان وجود دارد این بنا اصلا آسیب ندیده و همچنان پابرجاست و با یک مرمت جزئی همچنان توانسته بر خود مداومت داشته باشد. اگر کمی تخصصی تر به این بنای شکیل تاریخی نظاره کنیم می بینیم مصالح به کار رفته در پل تاریخی شفارود آجر و ساروج می باشد و نحوه چیدمان آجرهای این پل به صورت افقی نقش خورده تا مقاومت آن را در طول سالهای متمادی حفظ نماید. البته همانطور که اشاره شد امروزه این پل تاریخی کهن سال به دلیل همجواری با پل اصلی مورد استفاده قرار نمی گیرد و سعی در حفظ و دوام خود دارد اما همچنان یک جاذبۀ گردشگری جذاب به شمار میرود. تماشای این پل و توجه به این امر که آجر و ساروج چطور عالمانه و هنرمندانه چیده شدهاند که در عین زیبایی به قدر تمام سالهای قدمت خود مقاوم بودهاند و پایدار باقی ماندهاند بسیار قابل تحسین است و نشان از اوج اصالت علمی پیشینیانمان دارد که با جزئی ترین ابزار و شاقول معماری و با محاسباتی دقیق و موشکافانه توانسته اند اندیشه نهفته در روزگار خود را به نسل های پس از خود در قالب سازه ای زیبا و ساده انتقال دهند.
ملک فوری به عنوان یک مرجع مطمئن و کار آزموده که به هر نقطه از زیبایی ها و جاذبه های تاریخی استان گیلان واقف است می تواند در کنارتان باشد تا شما یکایک نقاط با اصالت و قدیمی استان گیلان را بهتر بشناسید و با لذتی وصف ناپذیر از آنها دیدن نمایید.
نظرات در مورد پل تاریخی شفارود در رضوانشهر استان گیلان