طرح هادی روستایی به طرحی گفته می شود که در کنار ساماندهی و اصلاح بافت زمین، نحوه استفاده از زمین برای کارهای مختلف مثل مسکونی و... را بر اساس مصوبه موجود تعیین می کند. قطعا زمینی که طرح هادی داشته باشد با ارزش تر خواهد بود.
اگر از هیاهوی شهر و صدای بوق خسته شده اید و میخواهید به دل طبیعت بزنید و از آرامش طبیعت لذت ببرید بهترین راه این است که به دامن روستا پناه ببرید. اولین قدم برای این کار این است که یک زمین در روستای مورد نظرتان خریداری کنید تا بعد بتوانید یک ویلا زیبا هم در آن بسازید. قبل از تمام کردن معامله ی خرید زمین چیزی که مهم است حتما نگاهی به آن بیندازید جزئیات طرح هادی روستایی محل مورد نظرتان می باشد. در این مطلب قصد داریم درباره چیستی طرح هادی روستایی و اینکه چه فوایدی دارد سخن بگوییم اما قبل از آن پیشنهاد میکنیم که اگر قصد خرید " زمین در گیلان " را دارید حتما از سایت ملک فوری دیدن فرمایید.
همچنین بخوانید: زمین باغی داخل طرح هادی یا خارج از طرح هادی
زمین در گیلان و زمین های روستایی عموما دارای سند رسمی مالکیت نیستند و بر اساس سند شورایی خرید و فروش می شوند. سند شورایی سندی است که توسط شورای روستا مورد تایید و مهر قرار گرفته است. مهم ترین و شاید تنها ایراد این سند ها این است که کاربری این زمین ها مشخص نیست و این مورد موجب می شود که شما نیازمند اطلاع داشتن از طرح هادی روستایی باشید.
فهرست مطالب:
1. طرح هادی چیست؟
2. طرح هادی روستایی در خرید و فروش زمین
3. گرفتن طرح هادی برای زمین
4. امکان تغییر کاربری زمین با طرح هادی
طرح هادی چیست؟
طرح هادی روستایی در حقیقت یک نقشه راه برای توسعه روستا است که توسط کارشناسان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهیه می شود. در تعریف اصلی طرح هادی روستایی اینگونه آمده است: طرح هادی روستایی طرحی است که ضمن ساماندهی و اصلاح بافت موجود میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای عملکرد های مختلف از قبیل مسکونی، تولیدی، تجاری،کشاورزی تاسیسات و تجهیزات و نیازمندی های عمومی روستایی را برحسب مورد در قالب مصوبات طرحهای ساماندهی فضا و سکونت گاه های روستایی یا طرح های جامع ناحیه ای تعیین می کند.
منشا شکل گیری چنین طرح هایی این بود که در سال های گذشته و با توسعه روزافزون شهرها و کمبود امکانات در روستاها کشور با مساله به نام مهاجرت از روستا به شهر مواجه شد. مدیران کشور این مهاجرت را به ضرر کشور دانستند زیرا یکی از بازوهای بسیار مهم اقتصاد کشور که کشاورزی و دام داری می باشد به طور کلی در روستا انجام می پذیرد، کاهش جمعیت روستا ها موجب تضعیف این عرصه از اقتصاد کشور می شد. به علاوه افزایش بی رویه جمعیت شهر ها معضلات بسیار دیگری را نیز درپی داشت که مهم ترین آن ها عدم توان پاسخگویی به نیاز های شغلی، درمانی، سکونت و ... برای ساکنان جدید شهرها بود.
همچنین بخوانید: اجرت المثل املاک چیست؟
طرح هادی روستایی در خرید و فروش زمین
وقتی شما زمینی را خریداری کنید و قصد ساخت و ساز در آن داشته باشید ممکن است زمانی که برای مجوز ساخت به اداره مربوطه مراجعه می کنید با جواب منفی مواجه شوید و به شما بگویند که براساس طرح هادی روستایی شما اجازه ساخت در زمین روستایی مورد نظر را ندارید. شاید همه شما اصطلاح داخل بافت را شنیده باشید . داخل بافت به این معنی است که زمین مورد نظر در بافت مجاز طرح هادی روستایی واقع شده و قابلیت این را دارد که برای آن پروانه ساخت گرفت. نکته مهمی که پیش می آید این است که چطور باید از جزئیات طرح هادی روستایی در محل مورد نظرمان اطلاع پیدا کنیم. همانطور که پیش تر هم اشاره کردیم مرجع تهیه طرح هادی روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است و شما برای کسب اطلاع از جزئیات آخرین نسخه طرح هادی روستای مورد نظرتان باید به دهیاری ها و یا شهرداری ها مراجعه کنید. مسئولین این نهاد ها موظفند جزئیات طرح را در اختیار شما قرار دهند.
یک نکته مهم نیز بخاطر داشته باشید که طرح هادی روستایی غیر قابل تغییر نیست و این به این معناست که شما می توانید با درخواست تغییر کاربری، کاربری زمین روستایی خود را تغییر دهید. البته که این امر مراحل خاص خود را دارد اما پیچیدگی های آن نسبت به تغییر کاربری در زمین شهری کمتر می باشد. طبق توافقی که بین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و سازمان امور اراضی کشور انجام شده است مرجع هرگونه تغییر کاربری در طرح های هادی روستایی سازمان امور اراضی مقرر شده است و شما برای تغییر کاربری زمین مورد نظر خود باید به این سازمان مراجعه نمایید.
گرفتن طرح هادی برای زمین
اگر شما هم از آن دسته افراد هستید که زمینی را برای سرمایه گذاری سال ها پیش خریده اید و دیگر با آن کاری نداشتید و اکنون تصمیم به ساخت و ساز و یا کشت و کار در آن را دارید ولی نوع کاربری آن را نمیدانید و یا کاربری آن این اجازه را به شما نمیدهدحتما باید به مرجع تهیه این طرح، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مراجعه کنید. شما برای به دست آوردن آخرین نسخه این طرح از زمین خود باید به دهیاریها یا شهرداریهای منطقه ای که زمین خود در آن قرار دارد بروید. مسئولان این نهادها هم موظف و مکلف هستند جزئیات این طرح را در اختیار شما قرار دهند. همچنین حداقل از چند نفر معتمد روستا که در آن جا طی سال های زیادی زندگی کرده اند میتوانید بپرسید که زمین مورد نظر شما در داخل بافت قرار دارد یا خیر.
امکان تغییر کاربری زمین با طرح هادی
طرح هادی روستایی غیرقابل تغییر نیست و میتوانید کاربری زمین خود را به وسیله آن تغییر دهید. یعنی شما میتوانید درخواست تغییر کاربری یک زمین روستایی را هم داشته باشید. اگر زمین شما رد طرح هادی قرار گرفته باشد میتوانید نوع کاربری آن را به راحتی به کاربری دلخواه با توجه به بررسی های نهاد مربوطه تغییر دهید که این موضوع روی ارزش زمین شما هم تاثیر مثبتی دارد. براساس توافق انجام شده میان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و سازمان امور اراضی، هر گونه تغییر کاربریهای اراضی داخل طرحهای هادی روستایی با موافقت سازمان امور اراضی انجام خواهد شد. پس شما برای ارائه چنین درخواستی باید به این سازمان بروید.
حال که با طرح هادی روستایی نسبتا آشنایی پیدا کردید می توانید به بخش زمین های روستایی سایت ملک فوری مراجعه کنید و براساس میزان هزینه ای که در نظر گرفته اید، همچنین در موقعیتی که علاقمند هستید زمین های روستایی مناسب خود را بیابید.
نظرات در مورد طرح هادی چیست؟